Normalt?

"Är du inte riktigt klok?"

Det är precis vad pappa kommer säga när han läser det här. Sedan jag kom hit har jag nämligen köpt fem par skor. Ja, pappa FEM par skor! Jag vet inte vad jag har för fetisch för skor... Men tydligen gillar jag dem. Dock måste jag erkänna att UGG:s kopiorna (första bilden) är så fula men varma. Tur att vintern inte är så lång. Ska bli spännande att se hur många skor som kommer hamna på hatthyllan i mitt rum.



Sara

Fredrik- utkastad och hemskickad?

Okej, lugn nu morsan, jag kommer inte bli utkastad... Eller hemsickad. Fast det senare kanske du helst av allt skulle önska? Hehe...


Däremot så fick jag följande trevliga mail från bostadsavdelningen på skolan precis och häng med här nu:


"Fredrik,

Our records indicate that you are currently registered for 4 credits this semester.  To remain in campus housing, you MUST be registered for 12 (or more) credits by noon on Monday, February 1.

If you are not registered for 12 credits by this time, you MUST move out of housing by 5:00pm on Monday, February 1.

You also need to contact Jen Pope or Ann-Helen Anderson, as international students must be registered for a minimum of 12 credits.

Please let me or your RD know if you have any questions."



Med andra ord: de tycker att jag bara läser fyra poäng och jag behöver tolv för att få bo kvar i mitt dorm. Annars måste jag flytta ut senast på måndag kl 17.

Nu fick jag i och för sig ett nytt mail precis efter det första där de säger att de begick ett misstag och nu ser att jag har tio credits, vilket stämmer.

Men jag måste fortfarande ha tolv credits, och detta senast i morgon för då måste jag visa det för internationella kontoret att jag läser minst tolv credits, annars kan de inte rapportera att allt är som det ska till staten som kontrollerar så att alla internationella studenter gör vad de ska när det är här och inget annat fuffens. Hoppas ni hängde med där i den något långa meningen... =)

Nu riskerar jag alltså inte bara att bli utkastad från Burgh Hall där jag nu börjar vänja mig vid den hårda sängen, utan också hemskickad på nästa plan till Europa... Men så illa ska det nog inte gå. Hoppas jag.

Hur som helst, jag hade tolv credits från början, allt var som det skulle. Men sen märkte jag första veckan att en av mina kurser "Digital Imaging Lab" var lite väl enkel för mig. Det var en introduktionskurs till Photoshop vilket jag inte känner att jag behöver någon. När jag visade läraren några grejer jag gjort sa hon att jag nog inte skulle lära mig så mycket på den kursen. Men däremot kunde vi kanske skapa en "Independent study course", alltså en individuell kurs som hon och jag skulle sätta ihop tillsammans. Jag registrerade mig alltså inte på den Photoshop-kursen efter som vi skulle skapa en ny kurs för mig.

Det är bara det att vi inte hunnit med att fixa det ännu vilket gör att jag alltså just nu saknar de två poängen som krävs för att vara en heltidsstudent. Därför har jag idag tillfälligt skrivit in mig på Photoshop-kursen igen för att ha tolv credits i morgon då statens deadline är. Nu hoppas vi bara på att blanketten hinner registreras i systemet i tid.

Hoppas ni hängde med där...  Jag har i alla fall koll. hehe.

USA är ett schysst land...  Om du har dina papper i ordning vill säga. Och gärna lite pengar.

Fredrik

Spring break in Cancuuuuuuuuun!!!

Hej!

Skulle bara meddela att att vi nu har bokat hotell och flyg för spring break 5-11 mars. Vi ska till Mexico och paradiset Cancun!

Vilka vi? Jo, Sara, Adrian, Anna och jag! Sen kommer förhoppningsvis vår klasskamrat Frida och några av hennes kompisar också! Kanske även min kompis Xenia från Mexico City som pluggat på Högskolan i Jönköping.

Bilderna nedn är från vårt hotell. Klicka här för att se deras hemsida.




Själv är det över ÅTTA år sen jag var på en riktig solsemester utomlands så det ska bli riktigt skönt. Bara jag ser till att smörja in mig med solkräm...

Fredrik

Ice skating with the girls on the 4th floor

I fredags åkte jag och tjejerna på min våning down town för att åka skridskor i Millenium Park. Vi hade jätteroligt och jag börjar gilla tjejerna mer och mer. Samtidigt som vi stog i kö försökte jag lära Allison lite roliga fraser på svenska, gick inte så bra men vi hade otroligt roligt. Chicago blir häftigare och häftigare ju mer jag är här. Jag upplever hela tiden nya saker vilket är otroligt spännande. Som vanligt kan ni klicka på bilden så att den blir större.




Sara

Now in English!

Hi!

You may have noticed a new link to the right. Click it and Google Translate will translate our blog posts into English. Maybe not perfect translation, but the most of it usually turns out quite right!

So, all our American relatives and friends, now you can read about about Saras and my adventures here in the US!

Fredrik (or Frederick which Google want's to name me)

ps. It may take a while before Google is availble to translate a new blog post. ds.

Saras intryck av studierna i Amerikat

Nu kommer det. Efterlängtat eller inte, det är ju upp till er. Jag tänkte presentera en av mina kurser för er. Fredrik läser också den här kursen men jag vet inte riktigt om han håller med mig om allt - därför är detta endast mina tankar och intryck.

Public Speaking: An introduction to the theory and practice of public speaking. Topics include types of speeches, types and uses of source material, organization, performance, and speech criticism.

Ja, ni förstår säkert lika bra som jag vad kursen handlar om. En introduktion till teorierna om att tala offentligt samt att omsätta detta i praktiken. Vi har redan nu blivit informerade om att vi ska hålla ett introduktions/presentationstal om oss själva, ett informerande tal, ett argumenterande tal och avslutningsvis ett högtidstal. Jag själv tycker att detta är oerhört intressant och ser fram emot att få hålla själva talen. Fredrik sa även idag att han såg fram emot att få skriva talen och hålla dem på engelska. Jag håller med honom, det är en bra erfarenhet.

Däremot är jag besviken på lektionerna vi har i Public Speaking. Idag hade vår lärare tappat rösten (kanske inget som hon kunde rå för egentligen) och jag förstår om hennes planering kanske inte blev som hon hade tänkt och därmed fick hon även improvisera. Vi fick se en film som tog upp allt som vår lärobok tar upp. Det tråkiga var att filmen var något ouppdaterad vilket gjorde att dövörat på mig slog till och jag satt och funderade på hur mycket mer jag gillar den svenska skolan. I Sverige är lärarna (i alla fall de som jag har haft) mycket mer kreativa och har lite fantasi som gör att jag oftast finner att lektionen är intressant på något sätt. Här känns det som raka motsatsen.


En annan fundering som jag har kring det här med studierna i USA är att de amerikanska studenterna betalar dyra pengar för att få läsa på universitet/collage.. Kunde inte lektionerna hålla lite högre klass då? Nu har jag ju inte bara lektioner som är som denna. Jag har tre andra intressanta kurser som jag tycker ger mig mycket mer så det är oerhört varierande. Jag kanske var lite väl hård men... Jag kunde bara inte låta bli att dela med mig av det här intrycket.

Sara

Lägesrapport från helgen

Tjena!

Efter ett kort blogg-uppehåll kommer här en rapport från några av helgens aktiviteter.

(De understrukna orden går att klicka på för att komma till en ny sida eller ladda ner en PDF.)

I fredags tog Sara och jag en morgonpromenad till den svenska stadsdelen Andersonville som ligger några kilometer från vårt universitet. Här finns bland annat en svensk delikatessbutik, ett svenskt bageri samt Swedish American Museum. Hit ska vi bege oss fler gånger och kolla närmare.





På lördagen bar det av till Prime Outlet i Wisconsin. Sara, Anna och jag blev tidigt på morgonen upphämtade av två glada studenter från inte mindre än Tekniska Högskolan i Jönköping, David och Victor, vilka pluggar på University of Wisconsin. De hade hyrt en bil med, för säkerhets skull, heltäckande försäkring... Outleten bestod av cirka hundratalet butiker uppdelade på tre kvarter med en paviljong i mitten där det fanns ett par resturanger att välja mellan. Ladda ner PDF med en karta över stället här.




IKEA nästa! Här köpte vi lite saker till våra boenden (otroligt men sant) och passade på att käka lite köttbullar med mos. Amerikanarna är verkligen mästare på att göra det så bekvämt som möjligt för sig. Självklart måste man ha en vagn till sina matbrickor. Hur skulle det annars gå? Något jag slår vad om att... något jag är säker på att... något jag antar att en amerikanare kom på! Precis som på Target finns även här en egen rulltrappa för kundvagnarna.



På söndagskvällen besökte vi restaurangen Dawali några hundra meter från vårt universtitet för att äta lite medelhavsmat. Till vänster ser ni Dasha från Moskva.

Sen hann vi med att festa till det lite, gymma en del och en ännu en promenad till Andersonville.  Men det får ni höra mer om en annan gång...

Fredrik


Delivery!

Jo, hej!

Ända sen jag var liten har jag ÄLSKAT hårda paket! I dag fick jag ett till. Ja, eller...fick och fick, det kom i dag i alla fall. Jag har nämligen köpt ny kamera och fotoutrustning! Inte mindre än tolv olika artiklar hade jag visst beställt. Nördig som jag är fotade jag självklart den högtidliga uppackningen! Jag kommer inte gå in på vad allt på bilderna är eller används till för då skulle jag bli sittandes vid datorn och skriva hela kvällen... Men undrar ni nått så fråga.

(Och som vanligt är det inte tjejen i brevet som...jag menar, som vanligt går det att klicka på de små bilderna nedan.)

På bilden längst ner till höger ser ni min nya kamera med mitt nya objektiv (till vänster på bilden) bredvid min gamla kamera med ett gammalt objektiv.



En av de första bilderna med nya kameran...

Kan lova att det kommer fler bilder tagna med nya utrustningen!


Fredrik


Som på julafton och...

...Fredrik är just nu i himmelriket. Han har precis fått sitt efterlängtade paket på posten. Vad det innehåller får han själv berätta. Jag hoppas att en liknande känsla ska infinna sig hos mig i morgon när vi ska åka med David och Victor till en stor outlet mellan Chicago och Milwaukee.

Sara


Våra scheman

Hello!

Flera av er vet nog knappt vad vi läser egentligen. Här kommer våra scheman.

Alla tider är Chicago time, så lägg till 7h så får ni svenska tider.

Saras schema

Måndag
13.00-14.05    Public speaking               

Tisdag
09.50-11.30    Intercultural communication         
13.30-15.10    Group communication             

Onsdag
13.00-14.05    Public speaking               

Torsdag
09.50-11.30    Intercultural communication     
13.30-15.10    Group communication
18.30-20.10    Digital Imaging           

Fredag
13.00-14.05    Public speaking               



Fredriks schema

Måndag
13.00-14.05    Public Speaking

Tisdag
18.30-20.10    Advandced graphic design

Onsdag
13.00-14.05    Public Speaking
18.30-21.50    Foundations of marketing

Torsdag
18.30-20.10    Digital imaging

Fredag
13.00-14.05    Public Speaking



Mer om våra kurser och lärare kommer senare!


Fredrik

Stepping - så coolt!

Jag vet inte om Fredrik har sagt det men vi har skapat en kategori på bloggen som heter "Som på film?" eftersom vi ständigt (läs: Sara) går omkring och tänker på vad vi har sett på film om just USA dess befolkning. Det här är vårt första inlägg om detta och jag lär mig ständigt nya saker här..

Det är som på film. Det finns faktiskt en förening på skolan som håller på med stepping. Det är så häftigt och jag önskar att jag själv hade koordinationen som krävs. Jag har sett NPU step team och de kanske inte riktigt höll samma klass som dem i filmen jag lagt in en klipp på (jag vet att kvaliteten på klippet inte är den bästa), men de hänger helt klart med. Jag är så imponerad! Om ni inte har sett filmen Stomp The Yard är den helt klart, enligt mig, sevärd.

Sara


Det är detaljerna som gör det...

Hello!

Jag förstår att ni har väntat. Väntat otåligt på nästa inlägg i katergorin "Det är detaljerna som gör det..." sedan första inlägget med toalettstolen. Härligt att det kommer här då, eller hur?

Jag tycker personligen det är intressant att studera hur olika man tänker i olika delar av världen när det gäller ytill exempel konstruktioner, skyltar och system för olika saker. Vissa saker kanske man ser som självklart bara för att det är så hemma i Sverige, men naturligtvis går saker att utforma på andra sätt än "våra".

Ta trafikljusen till exempel. En väldigt viktig funktion som inte får riskera att missförstås under några som helst omständigheter. I Sverige är vi ju vana vid den röda stillastående gubben som talar om att vi inte får gå över gatan och den gröna som tydligt tar ett steg och säger att vi nu får promenera över.

(Samtliga bilder nedan går att klicka på för att få större.)

I Chicago finns varken gröna eller röda gubbar. Däremot en vit som betyder "gå". Men i stället för vår röda gubbe används istället en röd hand. När det börjar närma sig grönt för de korsande bilarna byts den vita gubben mot den röda handen som då blinkar i kanske 15-20 sekunder så att man vet att nu är det lite bråttom över. Däremot kan det ibland vara svårt att veta hur länge handen har blinkat om man inte sett när signalen bytt från vit gubbe till blinkande hand vilket ofta skapar osäkerhet för om man ska hinna över i tid.


Även trafiksignaler med text används. Alla kan väl engelska, eller...? Jag tycker det är intressant att vit färg betyder "gå". Men i fordonstrafiken använder de grönt för "köra". Varför?


Än så länge kanske kanske ni kan läsa mellan raderna att jag gillar trafiksignalerna hemma i Sverige bättre än de vi har i Chicago... Men finns det inget bra då? Jo! Något jag verkligen gillar är sekundvisarna som finns på vissa signaler vilka helt enkelt talar om hur många sekunder du har kvar till du hotar att bli överkörd om du befinner dig på gatan då. Smart, tydligt och enkelt!

Det var det andra inlägget i kategorin "Det är detaljerna som gör det...".

Fredrik

Kalkeringsguden

Hej!

Ni har ju inte fått höra några rapporeter om hur det går i skolan för oss ännu. Nu har vi ju i och för sig bara hunnit med en veckas skolgång, dessutom var det ledigt igår eftersom det var Martin Luther King Jr Day.

Men vi har i alla fall kommit igång med kurserna. En av mina kurser heter Advanced Graphic Design. Läraren är Senior Graphic designer på Shedd Aquarium som är ett stort akvarium strax utanför Chicago. "Prepare for a lot of work" fick vi höra redan första lektionen och det stämmer i alla fall in på första uppgiften vi fick.

Vi fick två A3-papper med ett typsnitt på varje. Typsnittet var i stvå storlekar, med siffror samt i stora och små bokstäver. Dessa skulle vi kalkera för att lära känna typsnitten.

 

Alltså, 62 tecken att kalkera på varje A3-papper... Nu är jag äntligen klar! Till vänster ser ni min nyinköpta stållinjal med korkbaksida. Den måste ha korkbaksida, menar vår lärare, så den inte glider. Jag har även införskaffat en skalpell för att kunna beskära i kommande uppgifter.

 

Det är inte utan att man känner sig som en femteklassare i mellanstadiet. Rita har aldrig varit min grej (varför fick jag inte dina gener där, morsan?!). Jag gillar min dator om möjligt ännu mer nu efter allt kalkerande.

 

Så nu har jag "bara" andra delen av uppgiften kvar: Att välja ut ett tecken från något av typsnitten och presentera den på 48 (!) olika sätt i de lika många rutorna här ovan...

 

Fredrik


In English!

As you may know both me and Fredrik have relatives here in the US. I have relatives in Chicago, Florida and in Kentucky. Fredrik have relatives in Chicago, Washington DC, Colorado and in California.

I know that at least one of my relatives is following our blog. Unfortunatley he is unable to read our Swedish since he don't speak Swedish (logical isn't it?). That's why I'm typing this so Russel actually can read our blog. Hope you are doing fine, nice to hear that you read our blog. How's it going with the cinnamon buns? Are they still coming out of the oven as hockey pucks?

Fredrik and me

That's all for now!
Sara


Idag är det ingen vanlig dag...

... idag är det Faris födelsedag! Vi vill därför skriva grattis till dig och önska dig en trevlig semester med dina kära vänner i Egypten.


Vi saknar dig! GRATTIS bästa Faris!

ps. med Sveriges tidzon är vi kanske lite sena med inlägget, men det är bara eftermiddag här... =) ds.


Sara & Fredrik

Anna utmanar!

Allt du behöver är två händer och en snusdosa. Sedan är det bara att köra. Anna kan, då kanske du också kan? Jag kan definitivt INTE. Anna visade upp sina skills redan första helgen här i Chicago när vi va ute på pubrunda. Jag är imponerad. Pappa och David - det är bara att börja öva. När jag kommer hem ska ni kunna detta!

Sara


Lite foton kanske?

Hej!


















Du har väl inte missat våra gallerier på facebook?

Klicka här för Saras galleri och här för Fredriks!

North Park Cribs - Välkomna hem till Sara

Tjena! Såhär bor jag.. Kanske inte så mycket att se, kommer förhoppningsvis bli lite mysigare efter mitt efterlängtade besök på IKEA.

Vad tycker ni om mitt lilla crib?

Sara

North Park Cribs - Välkomna hem till Fredrik

Hallå där!

Ni har röstat och på allmän begäran: här kommer ett videoklipp a lá MTVs Cribs.
Har du missat Cribs, klicka här.

Först ut är Fredriks dorm, eller dormitory som det egentligen heter. Klippet kan ta en stund att ladda, beroende på hur snabb din uppkoppling är, men jag vågar lova att det är värt att vänta på! =)



Vad tycks?

Fredrik

Försmak på Chicago

Min söta bror gjorde mig uppmärksam på en musikvideo som jag helt har missat... Den utspelar sig i Chicago och videon är riktigt snygg. Kanye West är född i Atlanta, Georgia, men har vuxit upp här i Chicago.



Sara

Du bestämmer nästa blogginlägg!

Hej på dig!

Du är en av över 90 unika besökare på den här bloggen i dag. Jättekul tycker vi!

Men... Nu vill vi veta vad du vill läsa om på vår blogg!

Välj mellan följande inlägg:
  1. En rundtur på campus genom foto eller film
  2. Vi beskriver våra kurser och lärare
  3. Fredrik presenterar sin rumskompis genom en intervju
  4. Fler foton från när vi tränar gymmet
  5. Videoklipp a lá Cribs där vi visar våra hur vi bor i våra dorms
  6. Ditt eget (fullt genomförbara) förslag
Röstar gör du genom att skriva ditt favoritförslag som kommentar nedan.
Det förslag som får flest röster blir publicerat inom kort!

Så, vad vill DU att vi ska blogga om?

Fredrik

North Park Dining Hall

Vi har ju nämnt tidigare att vi gillar matsalen här. Egentligen kanske vi ska ta tillbaka det där och fundera över hur bra vi egentligen tycker att matsalen är. Den bjuder ju på diverse onyttigheter. Under dagens lunch hade Sara kameran i högsta hugg och sprang (bosktavligen!) runt och fotade, Fredrik fotade sin mat som till lunch bestod av amerikanska tacos.

Det syns kanske inte så bra på alla bilderna. Det enda som vi törs påstå är nyttigt är salladen om du skippar att hälla på en av alla dressingar som finns att tillgå. Ni kanske inte alls la märke till den enorma chipsskålen på ett av fotona, den är enorm... Du blir severad chips om du väljer att äta hambugrare eller något (supernyttigt) mål mat! Minst tio sorters läsk och fyra olika jucier finns att välja bland. Glassmaskinen är välbesökt av Sara och Anna, de har ätit glass två dagar i rad. INTE BRA! Varje måltid, utom frukost, finns det olika sorters kakor. Även dem är svårt att hålla händerna borta från. Vid frukosten här även en valmöjlighet gällandes vilken sorts flingor du vill äta.

Fotona nedan går att klicka på och få större.



Fredrik har svårt att inte ta minst en slice pizza per dag, men klarade det idag. De ligger ju bara där och väntar på honom. Vill man inte ha någon av maträtterna ovan finns det möjlighet att få sin egna sandwich tillredd av personalen bakom disken. Sen är det bara att välja om man vill ha den grillad eller inte.


Ja, vad tycker ni? Ska vi gilla matsalen eller inte?

Sara & Fredrik

Jag vet inte om ni har missat...

... men Fredrik bloggade innan om toalettstolarna här i USA. Vår käre vän Per kommenterade inlägget och mina föräldrar tycker att Per och Fredriks korta kommentarer är väldigt underhållande.

Per
Mycket lättare att göra en touchdown då =)

Fredrik
Så sant Per! That must be the reason! Men jäklar vad snabb ut jag är från toan. Fastnar tröjan eller nått åker man ju med ner utan att det märks typ.

Pappa tyckte att det va så pass underhållande så att han frågade mig om inte Fredrik skulle gå en toa-kurs för att bli av med sin rädsla. Sedan mailade han över följande foto och berättade att det föreställde två personer som drogs ur toaletterna under förra kursen. Lite kul faktiskt!

Sara


Vilket gym!

Basketplan, löparbana, konstgräs med fotbollsmål, massa styrkemaskniner, löparband och tv-skärmar överallt... Och gratis! Här kommer vi trivas!



Nu är det lunchdags!

Fredrik

Skolstart!

Klockan är 8.40 och jag har precis vaknat. I dag startar skolan för Sara och mig. Sara har en kurs 11.45 lokal tid (kommer inte ihåg vad den heter) och efter det har vi en gemensam kurs som heter Public speaking. Kommer bli intressant!

Men först ska vi kolla in gymmet och träna lite!

Hoppas ni har har det bra!

Fredrik

Det är detaljerna som gör det...

Sara skrev ju nyligen om att hon kom att tänka på Johanna Borgström när hon såg underläggen på en bar. Detta tema är något som Sara kommer fortsätta blogga om. Då och då kommer "Och då tänkte vi på..."-inlägg att göras.

Jag kommer att skriva inlägg med tema "Det är detaljerna som gör det.." där jag kommer peka på små men ack så viktiga detaljer som skiljer USA mot Sverige.

Det första inlägget på det här temat gäller toaletterna!



Att det saknas lock är ju inte jätteovanligt i Sverige, även om det finns. Något som däremot skiljer sig är mängden vatten i toalettstolen. I Sverige kanske vattennivån ligger på cirka tre deciliter eller så? I USA (där allt ska vara mer och större) ligger nivån på kanske tre LITER.

Antaligen har detta att göra med spolnings-teknologin som inte är samma som i en svensk toalettstol där vattnet spolas ner från en tank ovan själva stolen. Här sugs vattnet (och vad du nu väljer att spola ner förutom det) bokstavligen talat ner, likt toalettstolar fungerar på flygplan eller tåg. Detta medför ett öronbedövande ljud som får en att undra om allt är som det ska... Man riktigt känner kraften bakom och håller sig gärna ifrån stolen för att förvissa sig om att inte följa med ner i dess gap!

Det var det om skillnaden när det gäller svenska och amerikanska toastolar. Nästa gång tar vi er med ut i den amerikanska trafiken.

Fredrik

Lite foton från fredagen och lördagen

Hej!

Här kommer lite bilder från de två senaste dagarna.

Bar-dags. Sjuksköterske-Anna från Hälsohögskolan och Sara, vår fantastiska Chicago-guide och underhållare!


Sara och IHH-Adrian!

 




Lördag och dags för en tur downtown Chicago. Här är vi vid Millenium Park där två stora väggar med ansikten finns. Ansiktena byts då och då ut och på sommaren sprutar det ut vatten ur munnen.



Den stora bönan (som egentligen heter någonting annat) var blank och fin och erbjöd många roliga sätt att fota sig själv på!


Chicago River.

Chicago Water Tower. En av de få byggnader som överlevde den stora branden i Chicago 1871.

Cheese cake factory blev det för mat. Mycket populärt ställe som vi fick vänta 20 min på för att få bord.

Efter en shoppingdag i Chicago var vi allt bra trötta...

Fler foton kommer på facebook inom kort!

Klockan är över ett och jag borde nog sova nu.

Natti!

Fredrik

Och då tänkte vi på...

... Johanna Borgström. Igår tog Sara (en North Park-student som för övrigt har läst en termin på HLK) med oss (mig, Fredrik, Adrian och Anna) på en liten pubrunda här i Chicago. Vi hade riktigt trevligt och hann avnjuta några öl i trevligt sällskap. På en av pubarna fick vi glasunderlägg och då kom vi att tänka på vår käre vän Johanna Borgström som samlar på sådana. Självklart hann vi också med att få med det på bild!


Vi har varit lite sega med att uppdatera bloggen på sistone. Det är en del saker att göra och när vi väl sätter oss ner vid slutet på dagen har vi ingen ork kvar. Idag lyckades både Anna och Fredrik slumra till lite när vi va på bio. Vi såg Sherlock Holmes, ganska bra film tycker jag som ändå höll mig vaken.

Sov gott, fast det blir nog mer god morgon till er!

Sara

12 liter vatten, 4 km och snöslask

Goder afton... eller morgon kanske för er. Här är klockan runt nio på kvällen när detta skrivs.

Jonna önskade ju bilder på mitt smutsiga rum så här kommer två:

Att moppa är inte att tänka på, tydligen.

Ja...

Får se när eller om Coachs utlovade städare kommer, annars får jag röja lite själv... Bilder på mitt och Saras dorm kommer när vi fått lite mer ordning och kommit till rätta. Håll ut! =)

Under torsdagseftermiddagen blev det en liten shoppingtur till Target. Sara, Anna, Adrian och jag gav oss iväg för att leta efter en större butik där vi kunde köpa lite allt möjligt. Vi gick en stund men till slut fick vi fråga på McDonalds om vägen. Efter att ha traskat 4 km i slasket (här drar de sig inte för att salta när det snöar) hittade vi till slut Target. Där fanns verkligen allt och till bra priser dessutom. Vissa saker till hälften av vad man får ge hemma. Jag fick i alla fall tag i lite galgar, en papperskorg, en kudde som turligt nog passar alla typer av sovsätt (det fanns även olika kuddar för om man sov på mage, rygg, sidan osv.), vatten, tofflor och inte minst en USA-kudde. Det var...hmm...nästan värt de fyra kilometerna enkel gångväg i slasket och trafiken. Adrian och jag brände våra armar när vi bar de 12 literna med vatten så vi kunde knapp äta eller dricka utan att skaka när vi kom tillbaka och gick till matsalen... =)




Nä, nu är det sovdags här. I morgon väntar orientation för nya studenter 08.30!

Natti...eller god morgon. =)

Fredrik


Godkväll (klockan är efter 22.00 här i Chicago)! Jag (Sara) är helt slutkörd efter den här dagen. Vanligtvis brukar jag hålla mig vaken till tolv om kvällarna men här är jag lagomt död när klockan är nio. Vad är detta? Jag har precis hoppat ut ur duschen och fått lite ordning på mitt rum. Jag börjar trivas här nu... Det enda jag saknar är egentligen något kul på väggarna och kanske en lampa. Men det kommer det kommer.

Som Fredrik skrev blev det en shoppingtur till Target. Jag hade givetvis kameran med mig och vi alla hamnade på kort. Jag hittade minisöta cola-flaskor som Fredrik fick posera vid. Anna och jag hittade XL-kuddar som vi inte kunde låta bli att krama på. Sist men inte minst köpte vi ju också vatten - 12 liter! Adrian såg snabbt att om man höll för en bokstav blev det hans efternamn: Asani. Därmed var biffen fixad - vattnet skulle med hem! Nu såhär i efterhand kan man ju fundera på om det var värt mödan att släpa hem allt vatten eller inte. Vi kommer i alla fall slippa vara törstiga. (Klicka för att få större bilder nedan)



Nu ska jag tänka på refrängen och försöka sova, är jättetrött! Vi hörs! :)

Sara

Engelskatest och matsal eller restaurang?

Tjena hej!

Fredrik här. I dag har vi spenderat förmiddagen i Magnuson Campus Center där vi har genomfört engelskatestet. 50 frågor grammatik, 50 frågor läsförståelse, liten uppsats, intervju och 50 frågor hörförståelse hann vi med. Det var inte så svårt, men det kändes att det var ett tag sen man läste engelska på gymnasiet. Både Sara och jag kände att vi klarade det galant, men svaret på om vi kommer få ta engelskalektioner eller inte kommer i morgon. Men det är nog ingen risk, jag skulle säga att det knappt var engelska A från gymnasiets nivå på provet.

Sen träffade vi två studenter från Högskolan i Jönköping också! Anna från hälso och Adrian från handelshögskolan! De är jättetrevliga och Adrian bor i mitt hus, våningen under! Tillsammans med dem gick vi och åt vårt första mål mat i matsalen...eller är det en matsal? Personalens kläder, flera menyer att välja på, jätte-salladsbuffé, glassmaskin, kakor, massor med olika drycker... Här kommer i alla fall jag trivas med att äta! =)

Sen har jag träffat Coach som är chef över mitt hus där jag bor. Han ska fixa så en städerska kommer och fixar mitt rum. Ska bli skönt att slippa allt damm och hår överallt. Adrians rumskamrat är om möjligt ÄNNU slarvigare än min och inne hos honom låg det kläder överallt...

Nähä, nu ska vi leta efter en affär för att köpa lite grejer vi behöver så vi ska möta Adrian och Anna strax.
Här är tydligen stormvarning detsamma som att det snöar en hel del så vi får se om bussarna går som de ska.
Hoppas ni har det bra där hemma...eller var ni nu är! =)

Fredrik
ps. fler bilder kommer, vi har inte riktigt tid just nu... ds.

Incheckade på North Park

What a day! Nu har vi anlänt till North Park och vi har checkat in i våra dorms. Det är lite annorlunda att bo i dorms om man jämför med hur vi bor i Jönköping. Jag bor i ett hus där det bara bor tjejer. Här får inga killar vistas i trapphuset (varför har jag inte tagit reda på ännu) och sen måste man checka in sina kompisar som inte bor här.. Fredrik bor i ett hus där det är killar på två våningar och tjejer på två andra och reglerna är ungefär likadana där. Fast där får både tjejer och killar vistas i trapphuset antar jag..  Dessutom finns det ingen hiss i hans hus så om jag plussar ihop ett med två så vet jag ju att det vore oerhört konstigt om enbart killar fick vistas i trapphuset. Hur som helst. Det va ett sidospår! Fredrik har en rumskompis, det har inte jag. Fast jag kan skatta mig lycklig så länge jag är utan tror jag.. I Fredriks rum är det jätteskitigt. Jag kan inte undgå att fundera hur amerikanska 18-åringar har det med städning. Får de lära sig sånt? Dessutom vankas det snöstorm i morgon och jag vet inte riktigt hur det ska gå för jag tycker att det är jättekallt på mitt rum nu.. Jag och Fredrik ligger påpälsade i var sin säng och huttrar lite smått. Vi får se om det blir någon sömn inatt.

Idag har vi även hunnit med att fixa student-ID, ungefär såna som våra passerkort i Jönköping. Med dem kommer vi in i de flesta byggnader och det är också med dem vi identifierar oss vid incheckning och så. Vi har inte riktigt fått kläm på allting ännu. Men det kommer!

Trots att min väska var på villovägar igår så känns det ändå ganska bra. Vi har kommit till rätta och jag tror att vi kommer att få det ganska roligt här under vår vistelse. Fast jag måste ändå medge att Sverige är rätt bra.

Tack för alla kommentarer, de uppskattas verkligen - fortsätt så!

Sara


Framme i Chicago! UPPDATERAD!

Efter 9 timmars flygresa, en resväska på rymmen, ett riktigt trevligt mottagande på flygplatsen, en pizza på UNO Chicago Grill och en kaffe på Starbucks ligger Sara och jag nu och tar igen oss lite på hotellet. Lokal tid här är ca 21.20 medan ni hemma i Sverige antagligen ligger och sover då klockan är runt 04.20 hos er när detta skrivs. Vi försöker hålla oss vakna så länge det går för att få rätsida på dygnet, men visst känns det att vi gick upp för 22 timmar sen...

Resan har gått bra, förutom att Saras ena resväska har fått ta en sväng med ett senare flyg och mellanlandat i Köpenhamn. Intet ont anande stod vi och väntade på den sista väskan förgäves och fick ta kontakt med SAS personal på O'Hare när väskorna på bandet tog slut.

Sven-Olof från SAS blev plötsligt lurig när han förstod att vi skulle studera på North Park och började ställa lite smått vid tillfället lite väl illa valda frågor om varför vi valt just den skolan och om den var bra och så vidare, medan han försökte lokalisera väskan på datorskärmen. Vi ville mest ha fatt i väskan, men där stod han och tjatade om North Park var en bra skola? Men plötsligt log han och förklarade att det var den och att han var lärare i svenska där. "Vi syns på North Park" blev hans sista ord innan vi lämnade honom med löfte om att väskan skulle komma till hotellet i kväll.

Sen fick vi då äntligen gå ut och möta Heidi och Jimmie som åkt ända från Milwaukee (ca 1,5h) för att ta emot oss. Så skönt att se (i alla fall för mig) välbekanta ansikten (Saras är ju iof också välbekant, förstås, men hon har inte samma koll på USA och Chicago som Jimmie och Heidi) så här på andra sidan Atlanten. Dessutom hade de presenter med sig! Jag fick en liten mini-Red Bull vilket Jimmie motiverade med att alla vet ju vilken energi jag jämt har och Sara fick en stor burk (han känner ju inte Sara!). Jimmie vet ju att jag gillar cashewnötter och har förut importerat nötter till mig, så en burk på 1,3kg fick jag också.

 

Sen körde de oss till hotellet och vi checkade in. Sen drog vi vidare till pizzerian där vi delade på en large DEEP DISH PIZZA Chicago Style. Inte helt fel!


Efter det blev det kaffe på klassiska Starbucks där vi blev kvar ett par timmar. Sen skjutsade Heidi och Jimmie oss till hotellet igen och nu hoppades vi på att Saras väska skulle ha kommit. Där i låg ju nämligen merparten av våra presenter till vår mottagningskommitté. Men inte då. Sara hade dock lagt lite i den andra väskan så Mr and Mrs Dahlstroem lämnade oss med en påse Djungelvrål, en påse Gott & Blandat samt en påse Turkisk peppar. Kändes lite nedrigt, men är väskan på villovägar så är den.

I morgon ska vi ta oss till campus och våra korridorsrum. Men nu slocknar vi snart...

Det var allt för nu! Hoppas ni har det bra där hemma!

EDIT: Sara har fått tillbaka sin väska! Den kom till hotellet i natt efter ett nån gång. Klockan är nu 05.28 och jag (Fredrik) kan inte sova. Hotellrummets värmefläkt (vad hände med ett vanligt element?!) låter som planet vi åkte hit med, så vi kör utan för att kunna sova vilket inte blir helt varmt. Nä, nu ska jag försöka sova lite.

Fredrik

RSS 2.0